Pelspleje er en af de ting som medfølger, når man har en coton, men det behøver ikke være så kompliceret, som mange gør det til. Hvis bare man har de rette teknikker og redskaber, så er man godt på vej. Cotonen har fået et ry, der siger, at pelspleje er vanskeligt, men sådan er det ikke nødvendigvis. Det er rigtigt, at det kræver pelspleje, men faktisk kan det blive en god lejlighed, til en ”hyggestund”, mellem hund og ejer, og hvis man bare vænner hvalpen til det fra start, så vil man opleve, at hunden faktisk nyder det.

 

Cotonen har ingen underuld, som andre racer har, derfor har den heller ikke perioder hvor den fælder eller danner skæld som andre racer gør, så cotonen fælder altså ikke. Det er også derfor, at cotonen kaldes for en allergi-venlig race. Cotonen kræver derfor pelspleje, for hvis den ikke bliver børstet vil der dannes filt. Filten dannes fra de løse hår, som sidder i pelsen, og hvis hunden ikke børstes dannes der filt. Derfor er det vigtigt, at cotonen børstes flere gange om ugen, specielt i pelsskifte perioden. Når cotonen er i pelsskifte, skifter den fra hvalpepels til voksenpels, og det er derfor særligt vigtigt, at man er grundig med pelsplejen i denne periode.

 

Pelsskiftet er meget individuelt fra hund til hund, hvornår det starter, nogle starter ved 8 måneders alderen, hvor andre først starter ved 1 ½ års alderen, og det er også forskelligt hvor længe det varer, men typisk omkring 3-6 mdr. Det er ofte i den periode, hvor det går galt for mange, og det hele bliver uoverskueligt, men hvis man er grundig med børsten, så vil det slet ikke komme så vidt. Man kan selvfølgelig vælge at klippe cotonen, og det mindsker da også pelsplejen, men bare fordi pelsen er klippet, så slipper man altså ikke for at børste – der kan stadig dannes filt! Det er faktisk oftest helt inde ved huden, at filterne sidder.

 

Coton pelsen kan ødelægges meget hurtigt, hvis man ikke plejer den rigtigt, og det kan tage lang tid at genoprette skaden, da cotonens pels kun vokser 1 cm om måneden. Jeg har også prøvet mange forskellige børster, produkter og shampooer gennem tiden, men jeg er kommet frem til hvad der er det rette for pelsen på mine hunde. Det er vigtigt, at man ikke hele tiden skrifter, og ”bare lige” skal prøve noget nyt, for så varer det ikke længe før pelsen er ødelagt.

Det er vigtigt, at man IKKE børster i en beskidt pels, eller i en tør pels, da pelsen så vil knække, og så får man aldrig en lang pels. Så vask derfor minimum hunden 1. gang om måneden, og i pelsskifte perioden endnu oftere, jeg vasker selv mine hunde hver 10. dag. Cotonens pels er bare meget nemmere at holde, når den er ren – og der er heller intet dejligere, end en ren coton!

 

Jeg har gennem tiden hjulpet mange cotonejere med deres hundes pels. Jeg har derfor valgt at skrive en bog om pelspleje af cotoner, da jeg ønsker at hjælpe så mange som muligt, så man ikke løber ind i store problemer med filt, og føler pelsplejen bliver uoverskuelig. I borgen kan man blandt andet læse om:

 

         -          Hvilke børster, kamme, shampoo osv man kan bruge

         -          Hvordan man vasker og føntørrer din Coton

         -          Hvordan man groomer hunden, step by step

         -          Hvordan man bedst muligt håndtere filter og en beskidt pels

         -          og MEGET mere

 

Bogen giver en masse gode redskaber til, hvordan det lykkedes at holde pelsen. Der er utrolig mange derude, som ønsker at holde pelsen flot, men som bare ikke ved hvordan. Det er en stor videnskab med alle de produkter af børster og shampooer der er på markedet i dag, at finde det ”rigtige”. Jeg har derfor samlet de børster og produkter, som jeg synes er mest nødvendige for cotonens pels i min bog, samt hvordan de anvendes. Jeg vil anbefale alle, der enten har, eller ønsker at anskaffe sig en coton at købe bogen – den hedder ”Pelspleje – coton de tulear”, og kan købes både på dansk og engelsk. Alle mine hvalpekøbere får et intensivt pelsplejekursus, samt en pelsplejebog med, når de køber hvalpen.

 

Copyright © 2014-2017 - Brigitte Jespersen, kennel Jespersen - All rights reserved.
Please do not copy anything without our permission.